Vad är mer traditionsenligt än en riktigt god ris à la malta till efterrätt på julbordet? Det är nästan ett måste. Men i den klassiska är det ris och det undviker jag och många andra. Även om jag ibland gör undantag, som på julafton. Men det finns ett alternativ man kan njuta av med gott samvete och det stavas Keso à la malta! Resten av året kan man kalla den kesofrutti om man så önskar, det är en mastig och god efterrätt som funkar när som helst på året.
Här får ni receptet :)
Min frukost i morse...
Keso à la malta
Ca 3 port.
2 dl keso
2 dl grädde
1 krm vaniljpulver
0,5-0,75 msk sötströ (eller socker för den som äter det)
1. Skölj keson med sil i kallt vatten till vattnet blir klart. Låt rinna av och pressa bort sista vätskan med en sked.
2. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret. Vänd i keso och sötströ och rör om med slev. Ställ in i kylen ett tag.
2. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret. Vänd i keso och sötströ och rör om med slev. Ställ in i kylen ett tag.
3. Värm 1-2 dl hallon i en kastrull med en liiten skvätt vatten. Låt koka sönder och tillsätt sötning efter egen smak. Kyl ned i vattenbad.
Det finns ytterligare en variant där man smaksätter keson ett helt dygn innan tillagning och det ska jag prova lite närmare jul!
Receptet är uppdaterat 1 dec -16. När man sköljer av keson försvinner sältan i den och smaken kommer bli väldigt lik vanlig ris a la malta!
Tack Lisa! Måste testas i helgen😊
SvaraRadera