29 oktober 2016

LCHF Lussebullar!

Idag är dagen då lussebullarna intog huset! Ni vet ju vad det innebär.. JUL för alla sinnen! Jag har testat en fantastiskt god LCHF version och adventsfikat är härmed räddat! Receptet kommer från 56 kilo och jag som många andra tycker dom blev kanongoda. 

Saftiga, luftiga och väldigt lika vanliga lussebullar, bara lite grövre. Enkla att göra också. Trodde de skulle bli stenhårda och kompakta men så blev dom inte. Hela familjen gillade dessa! Det enda minuset är ju utseendet. Haha, inte alltid så lätt... 


Jag är ute tidigt i år, för att hinna testa och för att ni ska få tips också. Dessa blev såå goda och receptet kommer bli en tradition varje år. Goda recept är till för att spridas, så här kommer det:

LCHF Lussebullar (56 kilo)
8-10 stycken

4 ägg
5 msk sötströ
100 gram rumstempererat smör
1 dl grädde (eller mjölk)
1 dl mandelmjöl
1/2 dl pofiber
3/4 dl kokosmjöl (ev lite mer om degen blir lös)
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran

Gör såhär

1. Ta fram smöret, skär i tärningar och låt bli rumsvarmt 1-2 timmar.

2. Lägg saffran i 1-2 tsk rom eller vatten och låt dra.*

3. 
Sätt ugnen på 175 grader.

4. Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål.

5. Vispa ner smör, grädde och saffran och slutligen de torra ingredienserna. Låt svälla i ca 10 minuter och forma till lussebullar.  Är degen lös blanda lite mer fiberhusk eller kokosmjöl och låt svälla mer. Det ska gå att forma bullarna utan större kladd, men kan vara lite trixigt. Vill du slippa trixet så forma till valfri form, jag gjorde även vanliga runda bullar.

6. Pensla med äggvita och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Tips!  Arbeta inte degen för mycket efter att bakpulver tillsatts. Vispa försiktigt till det blandats. Ju mer bakpulver arbetas, desto mindre sväller det i ugnen. Jag har ökat på mängden fiberhusk lite då det blev för lös deg för mig i ursprungsreceptet. Russinen är där bara för utseendet, dom petar jag bort.

* Låter du saffran dra i alkohol så blir smaken och färgen mycket mer framträdande i lussebullarna! Rom, vodka eller brännvin, du väljer eftersom alkoholen försvinner i tillagningen men har då hunnit locka fram all god smak ur saffranet.

1 kommentar:

  1. Vad kul att du har hittat något gott saffransbröd som funkar för dig!

    SvaraRadera