9 september 2013

Visste du att...

1. Mandeln i gröten troligtvis är en gammal sed från slutet av 1800-talet, då det främst handlade om vem av husets ogifta flickor som skulle få mandeln och på så vis då även få turen att bli gift under det kommande året.

2. Pepparkakor har anor från 1300-talet.

3. Förr bakade man pepparkakor på peppar. Ju rikare man var ju mer peppar kryddade man med.

4. Socker var på 1700-talet så dyrt att man förvarade det i låsta sockerskrin.

5. Kokar du köttbullarna innan du steker dem blir de garanterat runda.

6. Saffran kommer från märkena i en krokus. Varje blomma har 3 märken och för att få ett kilo saffran krävs över 100 000 blommor. Ett vanligt trick för att göra märkena i krokusblomman tyngre - och därigenom tjäna mer pengar - är att låta dem suga upp honung eller olja.

7. Julgranstraditionen kommer ursprungligen från Tyskland. Redan på 1400-talet ställde rika tyskar in granen på julafton, som de hängde äpplen, kakor och glitter i.

8. Julgranen hade till en början antagligen till uppgift att hålla onda makter på avstånd och att klä granen är en gammal sed som sägs skydda mot just onda väsen.

9. Den nordeuropeiska seden med ljus i julgranen härstammar från tron på att det skulle skydda skogsmarkens ande när andra träd under vintern tappade sina löv.

10. Innan julgranen blev vanlig, strödde man halm på golvet och det bars inte ut förrän vid tjugondag Knut. Seden är från fornnordisk tid och försvann först omkring 1900.

11. USA:s president Barack Obama toppar listan över de kändisar som svenskarna helst skulle vilja skicka julkort till.

12. 35 % av alla svenskar visar gärna upp alla sina julhälsningar i hemmet så att andra kan se dem. Hallbyrån är en vanlig beskådningsplats för julkort i de svenska hemmen. De som allra helst vill visa upp julkorten de fått är män mellan 30-49 år.

13. Världens största julkort sändes 1968. Det var 9 600 meter långt och vägde 2 ton. Hälsningen kom från hemvändande amerikanska soldater och var ägnad till kamraterna i Vietnam. Den levererades i form av en pappersrulle med specialchartrat plan.

14. Lucias ljuskrona sägs komma från en berättelse när Lucia bär ner mat till fångar i en djup fängelsehåla, och för att kunna bära så mycket som möjligt satte hon ljusen på huvudet.

15. Före jultomten fanns kom julbocken och delade ut presenter. Jultomten kom först under 1800-talets senare del.

16. Vår jultomte som vi har idag bygger på S:t Nicholaus, en biskop i Turkiet som levde på 300-talet. Denne man helgonförklarades efter att ha räddat många barn från prostitution. Det är även efter honom som det engelskspråkiga namnet Santa Claus kommer från.

1 kommentar:

  1. Kul inlägg, roligt att läsa om saker vi tar för givet men inte riktigt vet vart de kommer från.

    SvaraRadera